Saturday, 21 May 2011

tunin file

When in Rome ...Kupila sem tunin file.V najdražji in posh ribarnici v Gentu. Tune nisem še nikoli pripravljala, rada pa sem jo jedla. Najprej sem hotela pripraviti palačinke z blitvo prelite z bolognese omako a la Carluccio pa v zelenjavnici niso imeli blitve. Imeli pa so mlado špinačo. S čim naj bo mlada špinača, s čim...mesa imam malo dovolj, pa piščanci, pa govedine itd. Riba. Katera? Losos dolgčas, oslič, sem ga že jedla ta teden. Tuna. Ne znam je pripravljati. Ah, enkrat je treba. In sem šla v ribarnico, vzela listek za v čakalno vrsto in čakala. 60, 61, 62, ...še 4 in potem sem jaz.Kaj naj rečem, kaj naj rečem ...saj sploh ne znam ribe kupiti. Ah, merda, kar povedala jim bom, da tune še nisem pripravljala in da naj mi pomagajo. In so mi. Najprej so se smejali, potem pa so mi odrezali fin file (širino odmerijo po cm, 2-3 cm je ravno prav) in ga lepo zavili. 8,35 EUR. Drago kot pes. Sem tuno spravila lepo v torbico med zelenjavo in odšla domov. Vmes sem kupila še kvas.Čisto pravi. 8 mesecev sem ga iskala po Gentu, et voila.Uporabljala sem kvas iz vrečke. Nobena pica ni imela dobrega okusa. Ogabno.En sam kvas.
Tuna.Vzela sem 4 kuharske knjige in se ustavila pri Novakih.Tuno sem namazala z olivnim oljem, na nežno. Jo rahlo posolila z grobo atlantsko organic soljo in začela greti ponev. Težko litoželezno. In sem jo grela in grela in grela in grela. Tako sem jo razgrela, da je prav žarela. Nato sem vzela file in ga položila na ponev ssssssssss 30 sekund, obrnila sssssssssssss 30 sekund, sssssss po 20 sekund na vsakem robu. In potem na krožnik. Nežno sem jo pokapljala z limono. Tuna mora biti v sredini surova!In moja je bila.
Mlado špinačo pa sem samo oprala, v lonec dala olivno olje, dala špinačo v lonec in jo stiščala v lonec, da mi ni padala čez rob. In potem jo je začelo vleči skupaj in je spustila vodo.Pa vode nisem pustila popolnoma povreti, ker sem hotela, da samo ovene. In ko je ovenela, sem jo vzela iz lonca, nežno posolila in pokapljala z limono.
Za tuno sem nato naredila še preliv po Novakih. S hariso. Ampak tune nisem polila, ker s feferoni nisem na yo in ker nisem hotela žrtvovati fileja. Malo sem omako pokapljala po robu krožnika in tuno tu in tam namočila v pomado.
Luv it.

1 comment:

  1. Genialno.
    Sedim za mizo v sluzbi. Ura je 10:15 in postal sem ZARES lacen.
    Tuunnooo biiii!
    hehe

    ReplyDelete